Skåne

Alliansen i Skåne lovar personalstyrt sjukhus

2:07 min

Alliansen i Region Skåne lovar nu att, om den får makten, testa att låta ett helt sjukhus styras av personalen, helt utan politikers inblandning.

Carl Johan Sonesson, moderat regionråd i Skåne, säger så här om planerna:

– Personalen brukar ha som en klassisk kritik mot både tjänstemän och politiker att vi inte riktigt förstår hur man ska prioritera de här pengarna som sjukhusen har till sitt förfogande, och då tänkte vi i Alliansen, att varför inte vända på hela resonemanget och låta personalen bilda styrelse för ett sjukhus, säger han.

Och hur stort sjukhus talar vi om?

– Det skulle kunna vara intressant med ett stort sjukhus.

Är det här ett vallöfte?

– Ja, vi har lagt det i budgeten nu, att vi ska försöka testa ett sjukhus på det här sättet, att det ska kunna styras av personalen, säger Carl Johan Sonesson.

Förslaget handlar alltså inte om vårdenheter som drivs privat, utan att låta ett av landstingets sjukhus styras av personalens representanter.

Reaktionerna från facket är avvaktande. Varken Kommunal eller Vårdförbundet vill kommentera på det här stadiet, medan Läkarförbundets ordförande i Skåne, Erik Dahlman, säger så här:

– Vi tycker att frågan är intressant. Samtidigt måste man vara medveten om att det här är helt oprövat, så det är ett experiment i så fall.

– I vår profession finns det många som menar att i bland blir det lite hattigt med politiken, för man har ändrade politiska majoriteter och just nu vet man inte vad som gäller. Sedan är det väl så här, att låta proffsen vara proffs; låt dem som har kompetensen sköta verksamheten, säger Erik Dahlman.

Region Skåne styrs för närvarande av Socialdemokraterna och Miljöpartiet i minoritet och regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon är tveksam:

– Jag tror att om man ska pröva olika former av personalkooperationsdrift, då ska man nog börja med att pröva det i mindre skala snarare, på några vårdcentraler. Kanske lite dumt att börja med ett stort sjukhus, säger Henrik Fritzon.

Men moderata regionrådet Carl Johan Sonesson står fast vid att alliansen tror att sjukhus troligen styrs bättre utan politiker:

– Om det blir något som blir en succé och ett annat sätt att styra sjukvården så kan man i så fall ifrågasätta över huvud taget, tycker jag, om det ska vara politiker och tjänstemän som ska sitta som styrelse i de här lokala sjukhusen.

– Då kanske det här blir en modell, som vi ska ha inte bara på ett sjukhus, utan på fler sjukhus i Skåne och i Sverige, säger Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista