Säkerhetspolisen Säpo. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö

Fick missfall under Säpoförhör - vänder sig till JO

4:49 min

I vintras fick hon missfall mitt under ett hotfullt förhör med Säpos förhörsledare. Nu vänder sig kvinnan till Justitieombudsmannen (JO) för att se om allt gick rätt till när hon blev förhörd.

P4 Malmöhus berättade redan i våras om kvinnan som fångat Säkerhetspolisens intresse eftersom hon var hustru till en terrormisstänkt man.

Maken satt då häktad misstänkt för att ha kastat in två brandbomber i en samlingslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö, ett brott som han senare skulle frias för.

Men trots att bevisningen i målet var svag, och trots att Säkerhetspolisen med säkerhet inte kunde veta om kvinnan kände till något om hennes makes eventuella inblandning, så pressade de henne som om hon gjorde det.

Under förhöret som var en dryg timme lång, så hotade de henne bland annat med utvisning om hon inte angav sin make.

Kvinnan skulle i så fall, betonade en förhörsledare, varken kunna besöka gravarna till sin pappa eller sitt barn.

Flera rättsexperter, däribland försvarsadvokat Thomas Olsson och förre överåklagaren Sven-Erik Alhem, har kritiserat förhöret och uppgett att det bör utredas. Men trots det har inget hänt. Nu agerar i stället den drabbade kvinnan själv. Genom sitt ombud, Malmöjuristen Sara Awayez, vänder sig kvinnan nu till Justitieombudsmannen i hopp om att få upprättelse.

Bland det som Awayez reagerar på är att det tycks saknas flera minuter på bandupptagningen från förhöret.

I den del som inte finns med uppger kvinnan att Säpo fortsatte att pressa henne att svara på frågor, trots att hon just hade fått missfall och fortfarande blödde.

Först när kvinnan började skrika avslutades förhöret och ambulans tillkallades.

Det här är omständigheter som, enligt Sara Awayez, varken finns med på ljudband eller den skriftliga dokumentation från förhöret som Säpo upprättat.

– Det är avvikelser som vi inte riktigt kan förstå eller hitta en förklaring till. Så vi vänder oss nu till JO för att de ska granska Säpo.

Vad tror du att Säpo kan ha för intressen att inte ha med de här detaljerna på bandet?

– Oklart vid detta stadium. Jag väljer att inte spekulera, det finns så pass starkt underlag som visar att något är fel.

Karl Melin, tillförordnad presschef vid Säkerhetspolisen, säger till P4 Malmöhus att Säpo inte har några ytterligare kommentarer om det aktuella förhöret.

Säpo har tidigare uppgett för P4 Malmöhus att det inte kunnat se att de aktuella förhörsledarna brutit mot regelverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista