Carina Persson, trafiklärare på Pys In i Smedstorp, ska hjälpa polisen att spana efter inbrottstjuvar. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio.
Trafikläraren Carina Persson. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio.
Sydostskåne

Trafikläraren ska spana efter tjuvar

"Ska försöka vara extra ögon"
2:54 min

Tillsammans med brukshundsklubbarna ska trafikskolor i Sydostskåne hjälpa polisen att få ned inbrotten i området.

Det handlar om projektet Vaksam som ska få ned brottsligheten i kommunerna Simrishamn, Ystad, Skurup, Sjöbo och Tomelilla kommun.

Och trafiklärare Carina Persson i Smedstorp ställer gärna upp och spanar under körlektionerna som hon leder.

– Vi ska försöka vara extra ögon. Eleven ska fokusera på att köra, men vi kommer att exempelvis backa runt hörn i områden där det varit mycket inbrott. Störa lite, berättar hon.

Man kommer att använda sig av en app där trafikskolor och brukshundsklubbar ska få information om var det varit inbrott. Då kan de ta sig dit och sedan rapportera tillbaka i appen om vad de sett.

– Mätningarna som gjorts visar ju att folk känner sig ganska otrygga. Det är för lite poliser ute. Vi hoppas kunna hjälpa till - och att de ska vinka åt oss istället för att vara sura när vi kör omkring, säger trafikläraren Carina Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".