Fiskelägerdeltagarna Christian Nilsson och Calle Hjelm med skepparen på Helsingborgsbåtarna, Niklas Nielsen i Norra hamnen.
1 av 3
Fiskelägerdeltagarna Christian Nilsson och Calle Hjelm med skepparen på Helsingborgsbåtarna, Niklas Nielsen i Norra hamnen. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Två heldagar med intensivt fiskande i Öresund lockar ungdomar från hela landet under höstlovet.
2 av 3
Två heldagar med intensivt fiskande i Öresund lockar ungdomar från hela landet under höstlovet. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Christian Nilsson från Göteborg var nöjd med dagens fångst.
3 av 3
Christian Nilsson från Göteborg var nöjd med dagens fångst. Foto: Niklas Nielsen, Helsingborgsbåtarna.
Helsingborg

Höststormar bra för fisket i Öresund

2:33 min

Med höststormarna förbättras syresättningen i sundets vatten vilket gynnar fisket.

Niklas Nielsen är skeppare på Helsingborgsbåtarna som just nu håller fiskeläger för ungdomar från hela landet, i samarbete med föreningen Sportfiskarna. Han ser en klar förbättring för fisket efter några höststormar.

– Framförallt blir syresättningen bättre. Men det kan ta några dagar innan vattnet har stabiliserat sig och man får ett i regel bättre fiske. Hög syresättning ger bättre livsvillkor för fisk och plankton, säger han.

Just den här höstlovsdagen var det artfiske på programmet för ungdomarna som anmält sig till sportfiskelägret. Spätta, skrubba och strandgädda fanns bland det som drogs upp. 

En av deltagarna på fiskelägret är Christian Nilsson från Göteborg som är med för tredje året.

Det är väldigt trevligt att kunna åka hit, vi har inte båt hemma. Jag kör mest catch and release men en spätta behöll jag.

Fiskekompisen Calle Hjelm från Lysekil var också nöjd med sin beskärda del av fångsten.

– I går fick jag några och i dag betydligt fler, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista