Skåne/Sverige

Dåligt år - men skånskt vin växer

1:44 min

Samtidigt som riksdagen laddar för en ny omgång i striden om gårdsförsäljning av vin, går den svenska vinnäringen både bra och dåligt.

Branschen växer så det knakar, arealerna och produktionen ökar, och vinerna får allt bättre betyg. Å andra sidan tycks 2017 bli ett riktigt dåligt, svenskt vinår.

Karin Birch i skånska Åhus är en av många vinodlare som haft problem med vädret.

– Lite för lite sol och lite för lite värme, och lite för mycket vind och regn, sammanfattar hon 2017 års väder.

– Så det blev färre druvor och druvor som inte är så söta, kanske lite för sura.

Ett sämre år än i fjol?

– Absolut. I fjol fick vi dubbel skörd mot vad vi förväntade och i år får vi hälften mot det förväntade, säger Karin Birch.

Svensk vinodling har främst hamnat i rampljuset när politikerna diskuterat om gårdsförsäljning av vin skulle kunna tillåtas i Sverige och den frågan kommer upp igen i riksdagen i vinter.

Men Lotta Nordmark på lantbruksuniversitet i Alnarp menar att det finns andra skäl att uppmärksamma svenskt vin.

– Svensk vinodling har blivit en näring för Sverige att räkna med, säger Lotta. Det har tagit några år, men idag har vi en odling på runt 100 hektar och vi har ett tiotal kommersiella vinproducenter. Och väldigt många fler som gör det småskaligt, så där är vi kanske upp mot 300.

Victor Dahl på Kullahalvöns Vingård i nordvästra Skåne är en odlare som satsar, ganska friskt, säger han själv.

– Vi har visionen att ta fram ett eller flera världsklassvin, och vara med också och sätta Sverige på vinkartan.

– Vi har precis planterat sju hektar, ungefär 22.560 vinstockar, i våras. Och vi investerar också i maskiner, för att arbetet ska vara effektivt, men framför allt för att vi ska göra ett högkvalitativt vin.