Kommunalrådet Carina Wutzler (M) under fullmäktigedebatten om tiggeriförbud i Vellinge. Foto: Johan Nilsson/TT.
Kommunalrådet Carina Wutzler (M) under fullmäktigedebatten om tiggeriförbud i Vellinge. Foto: Johan Nilsson/TT.
Vellinge

Vellinge överklagar upphävt tiggeriförbud

3:37 min

Vellinge kommun kommer att överklaga länsstyrelsens beslut om att upphäva det lokala tiggeriförbudet. Det moderata styret anser att man är orättvist behandlade.

Det var i september som Vellingemoderaternas förslag om att förbjuda tiggeri i kommunen röstades igenom, men beslutet överklagades och länsstyrelsen upphävde kort därefter förbudet.

Nu meddelar kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) att frågan kommer att drivas vidare.

– Jag tycker att man försöker komma undan sakfrågan, så tolkar jag det, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Länsstyrelsen motiverade sitt beslut med att förbudet inte är förenligt med ordningslagen.

– Man har inte kunnat visa att passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen. I de handlingar vi fått in redovisas enstaka klagomål mot själva tiggeriet, men det är inte bevisat att det skulle vara en ordningsstörning, sa länsöverdirektör Ola Melin till TT tidigare.

Carina Wutzler ifrågasätter beslutet:

Man kräver någonting av kommunen som man inte kräver i andra frågor. Det gäller camping, alkoholförbud, fyrverkerier inom vissa områden, där har man inte ställt det här kravet på kommunen. Då blir det märkligt att man ska göra det just i den här frågan.

Kommunens överklagande kommer att hanteras av förvaltningsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista