Åsa Wulff, polis och huvudskyddsombud
Åsa Wulff är polis och huvudskyddsombud i nordvästra Skåne Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

Polisen Åsa berättar om hoten på jobbet

4:38 min

Åsa Wulff har hotats och hängts ut av kriminella på nätet. Efter de senaste attackerna mot polishus har situationen blivit värre, menar hon.

Åsa Wulff jobbar idag som polis och huvudskyddsombud i nordvästra Skåne. Första gången hon hotades var 2009 när hon just kommit tillbaka från föräldraledighet. 

– Jag möter en man som hotar att döda mig och mina barn och tryckte på med flera kända kriminella som inte är rädda för att ge sig på poliser, säger hon. 

Mannen dömdes så småningom för hot mot tjänsteman och för Åsa Wulff betydde det mycket att han också bad om ursäkt i samband med rättegången. 

Men det skulle komma att bli värre. 

– Sedan blev jag uthängd av en annan man på internet. Han valde att lägga ut en bild på min son, min adress, mitt barns adress, personnummer och så vidare. Det var tungt, säger Åsa Wulff. 

För två veckor sedan inträffade en kraftig explosion på hennes arbetsplats, när entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes. Och i helgen sköt någon mot en polis bostad i Västerås. Händelser som oroar många poliser nu, berättar Åsa Wulff.

– I min roll som huvudskyddsombud träffar jag kollegor på fältet. Jag har jobbat i Västerås, man mår inte bra där. Främst handlar det om att man inte vill jobba kvar, det är inte värt det, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista