Anonym datoranvändare
Många företag är dåligt rustade för att hantera IT-angrepp. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Expert: Företag dåligt rustade mot IT-angrepp

3:53 min

Företag och myndigheter som jobbar med samhällskritiska funktioner kommer drabbas av fler och värre överbelastningsattacker, menar polisen.

Skånetrafiken har drabbats av tre så kallade överbelastningsattacker den senaste tiden. Attackerna har slagit ut företagets digitala tjänster och gjort att serviceresor som färdtjänst och sjuktransporter blivit försenade och inställda. 

– Vi har svårt att boka sjukresor när det varit de här attackerna. Det innebär att personer som kanske väntat på sin canceroperation sedan länge inte kommer till sjukhuset den här morgonen, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken. 

Skånetrafiken har utsatts för överbelastningsattacker tidigare, 2013 drabbades företaget av flera angrepp. Sedan dess har de ett filter som ska stoppa nya attacker.

Men Martin Häll, datasäkerhetsexpert vid Lunds universitet, menar att många företag och myndigheter ligger efter i arbetet mot IT-angrepp. 

– Generellt sett ligger man ganska mycket efter. Vi har sett en större mängd attacker som ökar, både i antal och hur sofistikerade de är. Där släpar man efter, säger han. 

Polisen har öppnat en förundersökning om misstänkt dataintrång efter de tre attackerna mot Skånetrafiken. 

– Vi tycker att det är ett mycket allvarligt brott i och med att det drabbar samhällskritiska funktioner, säger Per Nobäck, IT-brottsutredare på polisregion syd. 

Per Nobäck håller med datasäkerhetsexperten Martin Häll om att företag och myndigheter som jobbar med viktiga samhällstjänster kommer behöva lägga mer resurser på att förhindra IT-angrepp framöver.

– Myndigheter och företag som har samhällskritiska funktioner ska se över sin säkerhet och ha koll på detta. Det här kommer hända igen, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista