Pågatåg
Pågatåg i Skåne. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio.
Skåne

Tågvärdar får kroppsburna kameror

Kameror på tågvärdar kan motverka hotfulla situationer. Med start den 6 november testas tekniken på Pågatåg i Skåne.

Det är tågoperatören Arriva som nu går vidare med en pilotstudie även i Skåne. Tanken är att kamerorna ska öka den upplevda tryggheten för personal och resenärer.

Tidigare har man testat kroppskameror på busstrafik i Järva i Stockholm. Där fångades inte ett enda fall av hot eller våld på film under testperioden.

– Vi tolkar det som att kameran kan ha haft förebyggande effekt, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva i ett pressmeddelande. Under perioden har vi haft två fall färre av hot- och våldssituationer jämfört med förra året. Det är ingen jättestor skillnad, men effekten med kameran har i alla fall hittills varit önskvärd.

Nu vill Arriva ta det här vidare genom att också testa det på sina tåg. Det blir på tågvärdar på Pågatågen i Skåne som kroppskamerorna nu ska testas.

Studien inleds den 6 november och ska pågå i tre månader.

– En kroppskamera kan vara trygghetsskapande för alla ombord, samtidigt som den kan öka rättssäkerheten. Vår förhoppning är att försöken med kroppskameror ska falla så pass väl ut att vi kan införa kroppskameror som verktyg i tjänsten på sikt, säger Kenny Bungss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista