En person sitter och läser böcker på ett bibliotek. Foto: Dan Hansson/TT
Foto: Dan Hansson/TT
Skåne

Bråk och stök på biblioteken ökar

1:15 min

Bråk och stök på biblioteken runt om i landet är ett växande problem, anser DIK, bibliotekens fackförbund. Biblioteket i Trelleborg har fått sätta in vakter på grund av stökiga ungdomar.

– De skapar oro, är störiga och uppför sig inte på ett sådant sätt som man hade tänkt sig, säger Jörgen Flink, Kultur- och fritidschef i Trelleborg.

Bråk och stök på biblioteken runt om i landet är ett problem som ökar, menar Anna Troberg, förbundsordföranden i biblioteksfacket DIK.

– Det är något vi känner igen från alla ställen i Sverige. Det är den sociala oron, som till viss del flyttar in på biblioteken. En av lösningarna är ju då att till exempel hyra in vakter. Men där vill vi poängtera att det finns väldigt mycket man kan göra innan det går så långt, säger hon.

Anna Troberg säger att det handlar om att ha ett ordentligt arbetsmiljöarbete och se till att personalen har kunskap i hur hur de ska hantera potientiellt hotfulla situationer, men också om att se till att personalen inte jobbar ensam. Anna Troberg tycker också att samhället runt omkring ska ta sitt ansvar.

– Man får se till att det finns medborgarkontor och ungdomsgårdar. Att det finns de här andra ställena där man också kan vara, så att det inte bara blir biblioteken som är de enda öppna stället där man kan uppehålla sig utan att behöva betala inträde eller köpa kaffe, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista