Zak, Årets narkotikasökhund 2017, med sin förare Niklas Delin i Malmö. Foto: Anders Roos/SKK.
Årets narkotikasökhund Zak med föraren Niklas Delin. Foto: Anders Roos/SKK.
Årets narkotikahund

Zak är smugglarens värsta fiende

Liten och söt men skenet bedrar. Springer spanieln Zak jobbar stenhårt med att sniffa upp knark och vapen värt hundratals miljoner på gatan. Nu utses Zak till årets narkotikasökhund för andra gången.

– Han har alltid nosen i gång. Jag kan stå och diskutera med resenärer och då börjar det rycka i kopplet. När han får upp spåret är det bara att hänga med, berättar tullinspektören Niklas Delin för TT.

Zak har varit i skånska tullens tjänst i fem år hittills. Den drygt sexårige hanhunden jobbar oförtrutet vid Niklas Delins sida, och bara i år har teamet 147 beslag bakom sig. Zak hittar narkotika eller vapen varje dag - inte sällan vid bilarna på Öresundsbron.

– Vi gjorde tre stora beslag på tre pass, och då selekterade Zak själv ut 14 kilo amfetamin som låg gömt i ett lönnutrymme vid reservhjulen.

2014 utsågs Zak till årets narkotikasökhund för första gången. Nu är det dags igen. Enligt juryns motivering har springer spanieln "en otrolig förmåga att oavsett situation och miljö ha förmågan att kunna avslöja narkotikasmuggling. Beslagen av narkotika är många och stora."

Zak är med Niklas Delin även utanför jobbet. Springer spanieln kom till Sverige från Storbritannien drygt ett år gammal.

– Då var han inte ens rumsren och var väldigt försiktig mot människor. Allmänt lite rädd av sig, minns Niklas Delin.

Nu gör han succé på Tullverket.

– Han står med mig i alla väder, från 10 minus till 25 plusgrader. När han får upp doften av narkotika är det bara det som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista