Nalle på tom säng
Varje år drabbas drygt 300 barn av cancer. Foto: Janerik Henriksson/TT
Malmö

Cancerdrabbade unga hjälper varandra

4:25 min

I Malmö träffas i helgen 200 unga som på något sätt drabbats av cancer. En av de som deltar är Malin Ljungberg vars bror fick cancer när hon var 12.

Det är andra året som medlemsorganisationen Ung cancer festival går av stapeln. I Malmö kommer 200 unga som på olika sätt drabbats av cancer kunna träffa en sexolog, gå på yoga och framförallt möta andra i samma situation.

Malmötjejen Malin Ljungberg är både arrangör och anhörig. Hennes bror fick Hodgkins lymfom, en sorts cancer som sätter sig på lymfkörtlarna, när Malin var 12 år.

– Jag kom hem från skolan och de hade varit på sjukhuset. Jag hade smsat och frågat hur det hade gått och hade inte fått något svar. Jag kom hem på eftermiddagen och frågade hur det gick. De svarade "Emil har cancer".

Minns du vad du kände?

– Jag minns att jag blev ledsen där och då.

Relationen mellan de två och till andra förändrades när Malin blev anhörig. Bland annat så undrade folk mest hur det stod till med hennes bror och inte hur det var med henne.

– Där och då tänkte jag inte så mycket på det. Man tänkte bara att det här ska gå bra, han ska bli frisk. Men jag kan minnas situationer när folk frågade "hur är det med din bror" när jag lite hade önskat att de frågade "hur är det med dig", säger Malin Ljungberg.

Hennes bror blev till slut frisk och uppmuntrade henne att gå med i Ung Cancer. Idag är hon arrangör och säger att hon vill "ge tillbaka":

Det ger ett stöd och en trygghet. Det är en fin gemenskap.

Hur förhåller du dig till det som hände din bror idag?

– Jag är jätteglad att han är friskförklarad och mår bra. Men det har dragit med sig en oro att cancern kan komma tillbaka.

När du träffar andra som är drabbade, hur pratar ni om det?

– Vi kan prata öppet. Det finns en trygghet i att folk har en förståelse för vad man har gått igenom eller går igenom, säger Malin Ljungberg.

Festivalen håller på hela helgen. På lördag kan allmänheten komma på vernissage där barn som behandlas på Skånes universitetssjukhus och Sahlgrenska sjukhuset ställer ut sina verk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista