Anonym datoranvändare
Pojken (ej på bilden) isolerar sig och tar del av nazipropaganda på internet. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Skåne

15-åring dras till nazism – tvångsomhändertas

1:53 min

En 15-årig pojke i Skåne tvångsomhändertas enligt LVU efter att hans intresse för nazism eskalerat och lett till att han inte längre har en fungerande vardag.

Den 15-årige pojken kallar sig själv för nationalsocialist men uppger att han inte är våldsbejakande. I domen från Förvaltningsrätten framgår det att han vill ha hjälp med att hantera sin ilska, men att han vill ha den hjälpen på frivillig väg och inte med ett LVU.

Förvaltningsrätten anser dock att ett tvångsomhändertagande är nödvändigt för att bryta 15-årigens riskfyllda beteende som riskerar leda till negativa konsekvenser för honom både socialt och rättsligt.

Det handlar bland annat om att pojken isolerar sig och okritiskt tar till sig information och nazistisk propaganda på internet. Han reagerar mycket starkt när andra, inte minst hans föräldrar, framför andra åsikter. Pojken har också gått till fysiskt angrepp mot föräldrarna.

15-åringens starka politiska åsikter har också lett till problem i skolan där han hamnar i svåra konflikter.

"Att en ung person, som alltjämt går i grundskolan, på detta sätt låter en viss uppfattning - politisk eller av annat slag - dominera tillvaron och kontakten med andra, bör enligt förvaltningsrättens mening kunna anses utgöra ett socialt nedbrytande beteende i den mening som avses i LVU", skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

Rätssexperten Sven-Erik Alhem har tagit del av domen.

- När man hör talas om att det finns en uppgift om att en politisk tillhörighet skulle spela in i sammanhanget kring omhändertagandet, så väcker det ju tankar om att det skulle vara något otillbörligt. Men här utgör inte det förhållandet en grund för tvångsomhändertagandet, vilket är en självklarhet i en demokrati.

- Men det har i sin tur inverkat när det gäller hans sociala nedbrytning och isolering och framförallt hans utåtagerande beteende med fysiskt våld mot andra, säger Alhem.

Så man kan sammanfatta det så här: nej, han omhändertas inte på grund av sin politiska åsikt, men hans politiska åsikt är en grund för hans beteende?

- Det stämmer. Om han inte hade haft någon politisk uppfattning som varit känd för rätten och hans beteende hade varit så som det ser ut nu, så hade det utgjort en grund för ett omhändertagande i sig, säger Sven-Erik Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista