Barn, pojke
Foto: Jessica Gow/TT
Malmö

Rekordmånga hemlösa barn i Malmö

3:17 min

Fler än 1000 barn är hemlösa i Malmö vilket är en 20-procentig ökning på ett år, visar kommunens kartläggning.

Den exakta siffran i oktober var 1 070 hemlösa barn, vilket motsvarar en och en halv procent av barnen i Malmö.

Hemlösheten i Malmö har ökat stadigt sedan 2013. I år har vuxna hemlösa blivit marginellt fler medan barnfamiljerna står för den stora ökningen.

Reporter Anna Bubenko har frågat kommunen vad man tänker göra åt det här.

– Vi måste fortsätta bygga i den höga takten som vi har gjort. Det är bra att vi har bett fastighetskontoret att ta fram en strategi för hur vi ska få in människor på bostadsmarknaden, säger Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för socialtjänst och arbetsmarknad.

Man behöver också få fram akuta bostadslösningar till de hemlösa barnfamiljerna, fortsätter han:

– Det vill säga modulbostäder för att komma väck från hotellen. Inte bara för kostnadens skull men också för att familjen, barnen ska få en bättre miljö, säger Arif.

När förväntar du att se en förändring, att siffrorna går ner?

– Vi har sett att antalet hushåll sjunker lite men vi måste få ett resultat när det gäller barn och vuxna, en tydlig nedgång. Jag tror att vi kommer se det under 2018.

Majoriteten av de hemlösa har ekonomiska snarare än sociala problem. De har dålig förankring på bostadsmarknaden, över 70 procent är födda i ett annat land än Sverige. Nästan hälften har försörjningsstöd.

– Väldigt ofta har man ingen egen inkomst. Vi har en bostadskö på nästan fyra år. Vi fortsätter bygga rätt så mycket men vi har en bostadsskuld sedan tidigare där vi inte har byggt i de nivåerna, säger Sedat Arif.

Vad ser du som en nyckellösning för att de här personerna ska komma in på bostadsmarknaden?

– En nyckellösning är utbildning. Det skapas arbetstillfällen men väldigt ofta går de till människor i andra kranskommuner som har kompetensen.

– Man får inte glömma att arbetsmarknadsfrågan är en statlig angelägenhet men vi har ett tätt samarbete just nu och kommer samarbeta väldigt mycket framöver med att utbilda de malmöbor som kommer hit så att de kan ta de jobb som skapas, fortsätter han.

Prognosen säger att hemlösheten kommer kosta Malmö stad nästan en halv miljard kronor i år.

Antalet hemlösa i Malmö ökade med 30% mellan 2015 och 2016.

Varje år kartlägger Malmö stads socialtjänst hemlösheten i staden. Siffrorna baseras på socialsekreterarnas ögonblicksbild av antalet hemlösa i början av oktober.

Hemlösa är enligt Malmö stads definition personer som har sökt kommunens hjälp att ordna boende och som själva bara har det ordnat på mycket kort sikt eller inte alls, till exempel om man har ett andrahandskontrakt som är på kortare tid än tre månader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista