Sjuksköterska, sjukhus, sjukvård
1 av 2
Foto: Meek, Tore
Kvinna
2 av 2
Socialminister Annika Strandhäll. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
Sverige

Vårdpersonal som gjort fel ska utredas snabbare

”Om någon är olämplig kan det orsaka väldigt stor skada”
1:54 min

Regeringen vill att man snabbare och med större säkerhet ska kunna reda ut om legitimerad vårdpersonal, som anmälts för att ha gjort fel, är lämpliga att behålla sin legitimation och jobba kvar.

– De allra flesta som jobbar inom hälso- och sjukvården är ju fantastiska på alla sätt och vis. Men i de fall där någon är olämplig så kan det orsaka väldigt stor skada. Därför är det viktigt att vi har ett effektivt arbete för att hitta de personerna och se till att de inte jobbar inom vården, säger socialminister Annika Strandhäll.

Regeringen har en rad olika punkter som nu ska utredas – bland annat om det behövs införas bestämmelser om att exempelvis sjuksköterskor och läkare, som blivit av med sin legitimation eller behörighet, måste visa att de har de medicinska kunskaperna som krävs och att de är lämpliga för sitt arbete, för att få tillbaka sin legitimation.

– I dag är det väldigt svårt att ställa krav när man ansöker om legitimation på nytt. Det är ett område där vi ser att man kan göra förstärkningar, säger Annika Strandhäll.

Enligt Annika Strandhäll är patientsäkerheten i landet god, men hon menar att lagstiftningen i dag är ganska stelbent.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd behöver få lite större muskler och flexibilitet för att få tag på dem som inte bör jobba inom vården, säger hon.

– Nu vill vi att man kollar på några konkreta delar om hur man kan ge hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bättre muskler för att skydda patienter helt enkelt. Det är ju vad det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".