Lisen Bratt, OS-ryttare.
Lisen Bratt, OS-ryttare. Foto: Maria Rosén/Sveriges Radio
Sport

Hon har vigt sitt liv åt hästarna

11 min

Hon har varit OS-ryttare och en av Sveriges bästa hoppryttare. Idag driver hon hoppstallet Grevlundagården tillsammans med sin man Peder Fredricson. Hör Lisen Bratt Fredricson berätta om yrket som har blivit hela hennes liv.

Tidigare i karriären var Lisen Bratt Fredricson OS-ryttare och en av de bästa hoppryttarna i landet. Nu arbetar hon själv med att planera tävlingar i stället för att själv sitta i sadeln, ett sidbyte hon trivs bra med.

– Jag känner mig ganska delaktig i de ryttare som är i vårt stall. Det är klart att man kan sakna adrenalinkicken som man verkligen får när man tävlar, men jag tycker att jag känner att jag tävlar i olika saker i alla fall, säger hon.

I dag består hennes tävling i stället i att delta i ryttarnas tävlingar, att bygga upp saker och köpa hästar.

– Jag känner någonstans att jag skulle tycka att det vore jättekul att tävla igen. Men det är ganska svårt, min man tävlar nästan varje helg. Det skulle vara helt omöjligt om vi båda gjorde det, säger Lisen Bratt Fredricson.

Naturligt byte

Tvärtom har det fallit sig naturligt att göra ett byte i karriären. När hon väntade barn märkte hon nämligen att fokus gick från att själv rida till att planera tävlingar.

I dag är Lisen Bratt Fredricson dessutom företagare inom hästbranschen. Tillsammans med sin man Peder Fredricson driver hon ett hoppstall, och när hon inte satsar på att bygga upp framtida talanger stöttar hon sin man Peder som fortfarande tävlar.

– Vi har ju byggt upp det här under tjugo års tid. Det har hela tiden vuxit lite, från att vara två hästar till att bli tio hästar till att bli femtio. Nu ägs de i olika konsortium, vi har tretton anställda och Peder tävlar varje helg, sammanfattar Lisen.

I klippet ovan kan du höra hela Sagal Hussein-Omars intervju med Lisen Bratt Fredricson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista