passion
Passion dansas. Foto: David Richter/SR
Malmö

Förälskelse smakar som rödbetsbröd

3:41 min

Smakteatern har kommit till Skåne – på Moomsteatern kan publiken nu äta sig igenom sju stadier av kärlek. Bakom menyn står stjärnkocken Tareq Taylor.

Första stadiet är förälskelse. Här leds publiken in i ett mörkt rum och får se ett möte mellan två personer och samtidigt smaka på rödbetsbröd och ärtdipp med örter.

Så smakar den, förälskelsen, i föreställningen "En studie i kärlek" som sätts upp av Teater insite, Moomsteatern – och Tareq Taylors Malmörestaurang Kockeriet.

Vi har väl kompromissat men det gör man i kärleken.

Han har satt samman menyn tillsammans med regissören och manusförfattaren Helena Röhr, så att maten som publiken äter ska smaka som känslorna i scengestaltningen.

– Hur kan smaker gestalta en känsla? Det är något nytt för mig. Jag kom med manusidén och ordningen, och så sade han "då är det kanske det här de äter" och så har vi bollat, säger hon.

Att blanda in smaker kan ju bli en nackdel om den som äter den inte gillar maten.

– Det kommer bli jättespännande. Någon kanske tycker att en maträtt är fantastiskt tröstande, och en annan kanske inte kan äta upp den. Det är en del av den dramatiska upplevelsen, säger hon.

Förutom förälskelsen skildras också andra, mörkare sidor av kärleken, inklusive uppbrottet. På scen blir det i alla fall dramatisk teater, fars, klassisk sång och populärmusik som illustrerar.

I processen att passa ihop rätt smaker med rätt visuella uttryck har ensemblen hela tiden diskuterat fram och tillbaka och inte minst provsmakat.

– Tareq har också lagt till och dragit ifrån efter diskussioner. Vi har väl kompromissat men det gör man i kärleken också, säger skådespelaren Harald Leander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista