Genrebild övervikt
Foto: Cornelius Poppe/TT
Skåne

Hälften av skåningarna feta eller överviktiga

I Skåne är hälften av invånarna överviktiga eller feta. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Hjärt-Lungfonden tagit del av.

I Skåne är 41 procent av kvinnorna överviktiga eller feta, medan motsvarande siffra bland männen är 58 procent. Totalt är 50 procent av skåningarna överviktiga, vilket är i nivå med rikssnittet.

Det är första gången fler än hälften av svenskarna är feta eller överviktiga, vilket innebär ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-och kärlsjukdom.

Skillnaderna är dock stora i olika delar av landet. Minst andel feta och överviktiga har Stockholms län, där medelvärdet för 2013–2016 ligger på 44 procent, medan motsvarande siffra i Gävleborgs län är 58 procent.

En ny svensk forskningsstudie visar att gastric bypass-operationer kan hjälpa patienter som lider av typ 2-diabetes. Två tredjedelar av patienterna som åt diabetesläkemedel före operationen klarade sig utan medicin fem år senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista