Elever och lärare i klassrum Foto:  Gorm Kallestad/TT
Foto: Gorm Kallestad/TT
Lund

Lund testar ny modell för skolval

Barn- och skolförvaltningen i Lund: "Vi är trygga med den"
2:12 min

I Lund har kommunen kritiserats för hur kommunen avgör vilken skola en elev ska gå på. Den tidigare modellen upplevdes som rättsosäker. Nu har kommunen tagit fram en ny modell.

Enligt kommunrevisionen var den tidigare processen inte rättssäker och det fanns allvarliga brister i styrning och intern kontroll.

– Det är komplexa regler och skollagen lämnar öppet åt kommuner att själva bestämma vilka kriterier man vill ha, säger Peter Nyberg, biträdande förvaltningschef, barn och skolförvaltningen i Lund.

Nu har kommunen tagit fram en ny matematisk modell som räknar ut kortaste avståndet mellan hemmet och skolan och väger samman det med andra kriterier som exempelvis syskonförtur.

– Det handlar dels om att ta fram tydliga urvalskriterier, till exempel, vad är en skola nära hemmet. Det andra är att ta fram ett sätt att jobba när det är fler elever som söker till en skola än vad där finns plats för, säger Peter Nyberg.

Från och med 1 november och fram till siste januari gör vårdnadshavarna sina val. De sammanställs sedan inför beslut om tilldelning och det är framför allt i det arbetet som den nya tilldelningsmodellen kommer till nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".