Skånetrafikens kundtjänst med kö.
Skånetrafikens kundtjänst med kö. Foto: Johan Nilsson / TT
Skåne

Nu höjs priserna på månadskorten

4:04 min

Efter många om och men klubbades en höjning av taxorna på buss och tåg i Kollektivtrafiknämnden. Att åka inom en tätort under månad kommer snart att kosta 50 kronor mer än i dag.

Regionfullmäktige har sedan tidigare givit nämnden uppdraget att korrigera priserna på biljetter och månadskort efter konsumentprisindex. Det rödgröna styrets förslag var att höja vissa taxor och lämna andra oförändrade – så att den totala höjningen i år motsvarar 2,1 procent, samma som ökningen av konsumentprisindex. De fick också sin vilja igenom.

Alliansen däremot ville att alla taxor skulle höjas enskilt med 2,1 procent. Under tisdagskvällens möte tyckte de inte att styret gav tillräckligt bra argument för sina ökningar och reserverade sig mot majoritetens beslut.

Det innebär bland annat att priset för en enkelbiljett inom tätort är oförändrat, medan månadskorten för tätort höjs med 50 kronor.

Förändringarna träder i kraft 10 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista