Alexander Holmstredt, psykiatrisjuksköterska på Maria Malmö Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Malmö

Maria Malmö hoppas legalisering dröjer

4:40 min

Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) vill diskutera en legalisering av cannabis i syfte att minska våldsbrotten. De som möter dem som fastnat i missbruk ser saken med lite andra ögon.

– Ungdomar är ju väldigt snabba på att tolka in detta som att det inte skulle vara lika farligt om nu en riksdagsledamot föreslår något sånt här. Det gör ju att ingången i behandlingen blir lite annorlunda, säger Alexander Holmstedt, psykiatrisjuksköterska på Maria Malmö.

Han jobbar med ungdomar med beroendeproblematik. Maria Malmö är en öppenvårdsmottagning som man söker frivilligt till och 80 procent av de ungdomar som kommer dit har problem med just cannabis.

– Cannabis är där ungdomarna är. Hasch och marijuana är mycket starkare i dag jämfört med till exempel 1990-talet,  den förälder som har egna erfarenheter bör veta att det här är en helt annan potent drog vi pratar om nu.

Tror du att det kommer att legaliseras eller kan man hålla emot det här?

– Jag hoppas ju att man kan hålla emot men jag vet att det finns många fler argument än de jag har. Det handlar mycket om pengar, det finns den kriminella aspekten men jag hoppas att det inte blir alltför snart, säger Alexander Holmstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista