Jehoshua Kaufman, aktiv i den judiska församlingen i Malmö.
Jehoshua Kaufman, aktiv i den judiska församlingen i Malmö. Foto: Jimmie Larsson/SR Malmö
Malmö

"Den judiska erfarenheten kan vara allmänmänsklig"

2:00 min

På torsdagskvällen håller den judiska församlingen i Malmö en manifestation till minne av Kristallnatten. Här står den judiska erfarenheten i fokus, efter flera år då politiska intressen dominerat minnesdagen.

Det var under natten mellan 9 och 10 november 1938 som nazistisk milis med hjälp av vanliga medborgare brände tusentals synagogor och ödelade över 7000 judiska affärsverksamheter i dåvarande Nazityskland.

– Det var starten på när ord övergick till fysiskt våld i Tyskland och jag tycker det är signifikant. Vi tenderar att acceptera ord och när våldet kommer är det nästan för sent att agera, säger Jehoshua Kaufman, engagerad i judiska församlingen i Malmö.

Oräkneliga judiska familjer fick sin hem förstörda, och judiska sjukhus och skolor attackerades. Hundratals dog, tusentals skickades till förintelseläger.

Att minnas den natten är särskilt viktigt för den judiska församlingen i kölvattnet av den nazistiska demonstrationen på högtiden yom kippur i Göteborg.

– Den här och andra manifestationer är nödvändiga för att fånga folks uppmärksamhet och låta människor veta att var och en kan göra någonting.

Förra året höll man för första gången på länge en offentlig manifestation, efter att man länge sett hur den specifikt judiska erfarenheten ersatts av generell antirasism och politiska partier som gjort minnesdagen till sin. Jehoshua Kaufman understryker att han inte har något emot det men säger att det fungerade som en väckarklocka – församlingen borde göra något också.

– Den judiska erfarenheten har använts och jag tänker ibland att den är symbolisk för allmänmänsklig erfarenhet. Den amerikanska medborgarrättsrörelsen använde uttåget ur Egypten som en utgångspunkt för sitt arbete – jag tror kanske den judiska erfarenheten är allmänmänsklig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista