Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö, med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.
Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö, med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Malmö skärper reglerna för socialhjälp

Kommunalråd: Många Malmöbor fastnar i försörjningsstöd
2:05 min

Malmös rödgröna ledning skärper riktlinjerna för ekonomiskt bistånd. Det blir högre krav på att delta i arbetsmarknadsinsatser och svårare för papperslösa att få hjälp.

– Vi måste ge människor insatser så att de kommer närmare arbete. Försörjningsstöd ska vara någonting som är tillfälligt, för en väldigt kort period, säger Sedat Arif (S), ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö.  

Förslaget att skärpa riktlinjerna presenteras av Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styr Malmö i minoritet. Beslutet ska fattas den 28 november av arbetsmarknads- och socialnämnden, där de rödgröna har majoritet. 

Många Malmöbor ... fastnar i en lång period i försörjningsstöd.

I år räknar Malmö stad med att betala ut 979 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd. Även om antalet har minskat på sistone får ändå omkring var tionde Malmöbo ekonomisk hjälp av kommunen, vilket är en betydligt högre andel än i Stockholm eller Göteborg. 

Arbetslösheten ligger på nästan 15 procent trots att antalet jobb i kommunen har ökat med 24 procent de senaste tio åren. Många av Malmöborna kan inte konkurrera om jobben eftersom de har för låg, eller fel utbildning. Nu skärper kommunen kravet på att delta i arbetsmarknadsinsatser för den som ska kunna få försörjningsstöd. 

– Tyvärr är det många Malmöbor som fastnar i en lång period i försörjningsstöd, säger Sedat Arif.  

Riktlinjerna som ska gälla från årsskiftet innebär också att det blir svårare för papperslösa att få hjälp, ett område där Malmö stad har fått kritik för att vara för generös. Nu sägs tydligt att den som inte har rätt att vistas i Sverige ska resa härifrån och vuxna papperslösa ska bara kunna få nödbistånd. 

Papperslösa barnfamiljer kommer dock att kunna få mer, eftersom barnen får rätt till stöd för skälig levnadsnivå. Det är en lägre nivå än det som hittills gällt. Den gamla nivån, enligt riksnormen och med stöd till bostad ska bara kunna ges efter individuell prövning.

– Barnen ska inte få stå för föräldrarnas dåliga beslut. Därför är vi lite mer generösa, men ändå restriktivare än vi har varit tidigare, säger Sedat Arif.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".