Malmö

Malmöman misstänks för förberedelse till terrorbrott

5:18 min

Den man som tidigare misstänktes, och senare friades, för ett attentat mot en shiamuslimsk samlingslokal är nu misstänkt för brott igen – den här gången för förberedelse till terrorbrott.

Chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström har begärt att den misstänkte, en 30-årig man, ska få en offentlig försvarare. Han försvaras nu av Lars Edman, samma advokat som representerade honom vid det förra rättsfallet.

Edman säger till Kvällsposten att hans klient kallats till förhör, men 30-åringen ska inte vara frihetsberövad.

Mannen var Säpos huvudmisstänkte för brandbombsattacken mot en samlingslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. I utredningen framkom att 30-åringen hade uttryckt sympatier med terrororganisationen IS. Säpo betecknade brandbombsattacken som ett terrorbrott, men denna rubricering underkändes av Malmö tingsrätt som menade att det snarare handlade om en mordbrand. Rätten underkände också bevisningen mot 30-åringen och friade mannen.

Mannen blev genast omhändertagen av Säpo efter rättegången. De menar att att han utgör en fara för det svenska samhället och eftersom man inte kan utvisa honom till de länder som han har anknytning till så har han blivit kvar i Sverige.

Han lever i dag utan bidrag, han är beroende av andras hjälp. Han kan tillexempel inte starta ett bankkonto.

Just nu vägrar Säpo att berätta vad den senaste misstanken rör sig om och vilken bevisning de har.

Enligt P4 Malmöhus reporter som bevakar fallet så vill polisen höra vad den misstänkte har att säga först, och innehållet i de samtalen kommer inte bli offentliga förrän vid ett eventuellt åtal.

Skulle det visa sig att misstankarna mot honom är starka kommer han sannolikt att anhållas och förlängningen begäras häktad i helgen eller i början av nästa vecka. Sker inte det så kan det vara ett tecken på att Säpo har väldigt lite på fötterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista