Småbarnsbarnspappor
Småbarnspapporna Olof Ask och Jacob Derefeldt har båda sina föräldrar i en annan kommun. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Sverige

Närhet till mor- och farföräldrar minskar sjukskrivningar

2:25 min

Kan en närvarande farmor eller morfar minska antalet sjukskrivningar? I SCB:s nya rapport om småbarnsföräldrar och sjukskrivningsantal finns tecken på det.

Enligt Statiska Centralbyrån så löper både mammor och pappor en högre risk för att bli sjukskrivna om deras föräldrar inte bor i samma kommun.

Men det finns skillnader. I barnens tidiga uppväxtår är det framför allt pappan som har en förhöjd sjukskrivningsrisk om inte föräldrarna, och då i synnerhet hans egna, bor i samma kommun.

Småbarnspappan Jacob Derefeldt bor i Helsingborg men har sina föräldrar i Västerås.

– Får man inte hjälp av sina föräldrar så tar det mycket på krafterna, på relationen, så det beror nog på utmattning.

Undersökningen visar däremot att efter att barnen fyller fem så är det mammorna som drabbas värst av avståndet till mor- och farföräldrarna.

Och ser man till sjukskrivningstalen överlag så är kvinnorna i stor övervikt; 16 procent jämfört med 8 procent av männen.

– Det är klart att det är tufft emellanåt, säger småbarnsmamman Sofie Loikas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista