Axel Hilling, docent vid Lunds universitet.
Axel Hilling, docent vid Lunds universitet, har forskat om skatteplanering. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges radio
Sverige

Forskare: Skatteplanering kan leda till oro

5:09 min

Välbärgade människor är överrepresenterade. Samtidigt låter de allra flesta bli att skatteplanera, enligt forskare vid Lunds universitet.

Den senaste veckan har det kommit en rad avslöjanden som SVT och TT rapporterat om i den så kallade Paradisläckan.

Det handlar bland annat om många förmögna svenska personer och företag som valt att placera sina pengar i skatteparadis för att undvika att betala skatt.

Totalt handlar det om 100 000-tals personer och företag runt om i världen som undanhållit 10 000-tals miljarder. Hur stora summor som undanhålls från Sverige är dock omöjligt att veta.

– Det är omöjligt att med säkerhet veta eftersom skatteparadis är där för att de inte ska synas, säger Axel Hilling, docent vid Lunds universitet som forskat om skatteplanering.

Hans egen forskning visar att välbärgade människor är överrepresenterade men att de allra flesta ändå låter bli att skatteplanera.

 – Och då kan man fråga sig varför, Man kallar det för en "gåta med outnyttjad skatteplanering". Forskning visar att i samhällen med starkt socialt kapital är företagen mindre benägna att använda sig av aggressiv skatteplanering.

Tillit bland människor, starka nätverk och stort engagemang leder alltså till mindre skatteplanering.

Trots att det är helt lagligt så kan konsekvenserna av ökad skatteflykt bli både sämre hälsa och oro i ett samhälle, eftersom det påverkar hälsan att leva i ett samhälle med stora inkomstskillnader, förklarar Hilling:

Superrika blir ännu rikare, medelklassen krymper och de fattiga blir fler. Konsumtionskraften minskar och det blir säkerhetsproblem på grund av stora inkomst- och klasskillnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista