Att bli undersökt av en manlig gynekolog är svårt för vissa kvinnor. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Sverige

Kvinnor vill ha mer information vid oväntade cellprovssvar

2:18 min

Provsvar som visar på cellförändringar oroar många och medvetenheten kring vad cellförändringarna innebär måste bli bättre enligt färsk forskning.

Den främsta orsaken till livmoderhalscancer är ett sexuellt överförbart virus, som i folkmun kallas HPV. Screeningstestet för att upptäcka livmoderhalscancer som kvinnor erbjuds gå på från och med 23 års ålder fokuserar nu mer på att upptäcka HPV-viruset sedan detta fastställdes.

Marie Rask från Kristianstad är doktor i vårdvetenskap och hennes avhandling visar att många kvinnor med avvikande provsvar efterfrågar mer information, bland annat om att HPV är sexuellt överförbart.

Man måste kanske börja jobba det detta redan i skolan. Att man pratar om HPV och dess koppling till cellförändringar så att man har det med sig.

Kvinnorna som intervjuades berättade också att de önskar mer information om vad förändringarna innebär eftersom svaren skapar ångest.

– Cellförändringar är ju detsamma som cancer för många, säger Marie Rask, doktor i vårdvetenskap.

Hon berättar utifrån avhandlingen att muntliga provsvar kunde vara ett bättre alternativ än att få svaret med posten.

– Man måste kanske börja jobba det detta redan i skolan. Att man pratar om HPV och dess koppling till cellförändringar så att man har det med sig. Och när man kommer till barnmorskan att man får information om internetsidor där man kan läsa på om cellförändringar, säger Marie Rask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista