IS-anhängare viftar med en flagga från en bil på en gata i Raqqa i Syrien. Foto: TT.
IS-anhängare viftar med en flagga från en bil på en gata i Raqqa i Syrien.
Malmö

Mix Megapols sändning bröts – IS rekryteringslåt sändes ut

Jakob Gravestam, marknadsdirektör: "Är väldigt allvarligt"
1:23 min

På fredagsmorgonen kapades Mix Megapols morgonshow av någon som i stället sände ut IS rekryteringslåt.

Mix Megapols frekvens över Malmö kapades i morse mitt under morgonshowen med Gry Forssell och Anders Timell. I stället sändes IS rekryteringslåt ut över området, vilket 24 Malmö var först med att berätta.

Låten ska ha spelats vid två tillfällen, i mellan fem och tio minuter. Eftersom programledarna inte hör sändningen över Malmö märkte de ingenting under sändning. 

– Däremot märkte vi blixtsnabbt när vår växel blev belamrad av lyssnare som ringde in och undrade vad som hände, säger Jakob Gravestam, marknadsdirektör på Bauer Media som äger Mix Megapol.

Kapningen genomfördes genom att någon kapade frekvensen över Malmö med en egen FM-sändare.

– Vi tycker att det är väldigt allvarligt, och det blir än mer allvarligt om det är en låt som handlar om rekrytering till Daesh eller IS, säger Jakob Gravestam.

Ledningen för Bauer Media håller nu på att utreda händelsen, och den ska också polisanmälas och anmälas till Post- och telestyrelsen. Dessutom ska man bjuda in bland annat Sveriges Radio, MTG Radio och Post- och telestyrelsen för att se hur man kan undvika liknande händelser i framtiden.

I nuläget vet man inte vem som ligger bakom kapningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".