Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) och oppositionsrådet Pierre Sjöström (S).
Staffanstorps kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) och oppositionsrådet Pierre Sjöström (S). Foto: Jan Wieslander/Sveriges Radio
Staffanstorp

Oppositionen: "Signalen är kom inte hit"

4:09 min

Nästa vecka kommer ett 50-tal nyanlända till Staffanstorp. Men de har ingenstans att bo. Nu riktar oppositionen kritik mot att styret inte agerar.

En av Staffanstorps integrationssamordnare har sagt upp sig för att det enligt henne finns en utbredd motvilja i kommunstyrelsen att hitta bra boendelösningar.

Samtidigt blir frågan mer akut för varje dag som går. Kommunen inväntar nu ett 50-tal personer som anvisats till Staffanstorp sedan en tid tillbaka och som kommunen enligt kommunstyrelsen inte kunnat ta emot.

Nu skickar Migrationsverket helt enkelt dit dem, i enlighet med anvisningslagen. Men några lediga bostäder finns inte. 

Om man tittar på hur Staffanstorp löst det här tidigare under hösten så kan det bli så att vuxna och ensamkommande får bo i husvagnar och barnfamiljer hänvisas till akutboenden ordnade av socialförvaltningen.

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) tycker att det politiska styret inte gjort tillräckligt för att hitta bostäder till nyanlända.

– Vi tycker det är förskräckligt att man har anvisat till husvagnar som man har satt i ett industriområde. De signaler man ger är nummer ett, kom inte hit, nummer två, ge er iväg.

Pierre Sjöström hävdar att kommunstyrelsen inte jobbar med att hitta en annan lösning.

– Vi sålde ut hela hyresbeståndet till privata hyresvärdar 2011, vilket gör att vi inte har någon rådighet över våra hyresfastigheter i kommunen, säger han.

Vi har sökt Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp och andra moderata företrädare i kommunen. I ett meddelande skriver Sonesson följande:

Hej. Har uttalat mig mycket i denna fråga under hösten. Staffanstorps kommun saknar tillgängliga bostäder vilket Migrationsverket och regeringen väl känner till. Det kan bli olika typer av lösningar när man anvisar till kommuner på detta sätt. Troligtvis blir det även placeringar enligt socialtjänstlagen. Hälsningar Christian Sonesson.

Uppdatering: Denna artikel hade tidigare en genrebild (illustrerande bild med koppling till temat) föreställande asylsökande i Trelleborg från 2015. Det framgick även i bildtexten. Barn fanns med på bilden vilket kunde tolkas som att barn skulle bo i husvagnar i Staffanstorp. Kommunen har tidigare enbart placerat vuxna i husvagnar, så av allt att döma kommer barnfamiljerna att få bo i akutboenden som lägenheter och vandrarhem. Därför är bilden utbytt och informationen har förtydligats i artikeln.

Texten har också uppdaterats så att det nu tydligt framgår att alla 50 personer som väntas inte kommer samma vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista