Beslagtagna vapen.
Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Skåne

Samarbetar inte med polisen – nekas brottsskadeersättning

1:29 min

Nyligen avvisade Brottsoffermyndigheten kravet på brottskadeersättning från en skjuten man i Skåne, som säger sig vara för rädd för att prata med polisen.

Personer som utsätts för brott och som inte samarbetar med polisen, nekas brottskadeersättning. 

– Vi ska ha ett tillräckligt gott underlag för att kunna bedöma rätten till ersättning och man ska också bidra till att brotten kan klaras upp. Vill brottsoffret inte bidra till att få gärningsmannen fälld, så bör det saknas förutsättning för brottskadeersättning, säger Peter Jonsson, chef på Brottsoffermyndighetens brottskadeenhet.

Det var i september 2014 som en man i Skåne sköts med flera skott i bland annat handen och halsen. I förundersökningen uppger mannen att han misstänker vem som kan ha gjort detta, men att han inte vågar berätta.

Att brottsoffer inte vågar eller vill samarbeta med polisen har varit ett återkommande bekymmer i flera av den senaste tidens brottsfall, inte minst där det handlat om uppgörelser i kriminella kretsar.

I det aktuella skånska fallet med den skjutne mannen, jämkar Brottsoffermyndigheten hans krav till noll kronor. Motiveringen, utöver det faktum att mannen inte vill prata med polisen, är att han har utsatt sig för en ökad risk att skadas genom att dels själv ha en viss kriminell belastning och dels genom att befinna sig i miljöer där kriminalitet förekommer.

Gränserna för vad som kan anses vara en ökad risk att skadas, är inte alltid helt enkla att avgöra.

– Gränsdragningen kan vara svår i den här typen av fall. Man får titta på tillvägagångssättet, varför brottet har skett och i sådana fall vilken påverkan sökandes eget agerande har haft i förhållande till det här brottet, säger Peter Jonsson på Brottsoffermyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista