Sophia Willander, ordförande Polisförbundet region Syd och Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Foto: Sveriges Radio
Sophia Willander, ordförande Polisförbundet region Syd och Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Foto: Sveriges Radio
Skåne

Facklig kritik: Malmöpoliser behandlas som livegna

Enligt polisförbundets regionordförande, Sophia Willander hindrar polisledningen anställda från att söka tjänster utanför Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Malmös polisområde har präglats av organisatoriskt kaos de senaste två åren. Samtidigt har myndigheten ställts inför svåra utmaningar i form av många mord och skottlossningar som slukat resurser. En konsekvens är att många utredningar gått i stå.

För att få loss resurser och försöka komma ifatt på utredningssidan har många anställda i yttre tjänst den senaste tiden fått spendera hela eller delar av sin arbetstid bakom skrivbord.

Enligt Sydsvenskan gäller det bland annat områdespoliserna, trafikenheten och delar av fokusgrupperna, vars främsta uppgift är att bevaka de 200 mest aktiva kriminella i Malmö. Att med kort varsel flyttas runt på det sättet påverkar arbetsmiljön negativt, anser Sophia Willander, ordförande för Polisförbund region Syd.

– Det är bra att man betar av utredningar, men det får inte göras på vilket sätt som helst, säger hon.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, säger att det inte finns något förbud att söka tjänster. Däremot finns det viss kompetens som man håller hårt i.

– Just nu är rörligheten begränsad eftersom vi behöver en stabilitet på utredningssidan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista