Demonstration inför klimatmötet i Bonn
Demonstranter inför klimatmötet i Bonn i Tyskland. Foto: Roland Weihrauch/TT
Helsingborg/Bonn

Öresundskraft vann pris på klimatmötet i Bonn

Helsingborgs kommunala energibolag Öresundskraft vann miljöpris på FN:s klimatmöte i tyska Bonn. Anledningen heter fjärrkyla.

Priset delades ut av Climate and Clean Air Coalition, CCAC, under det pågående klimatmötet COP23 i Bonn, Tyskland. Det avser Helsingborgs planerade utbyggnad av fjärrkyla som är mer miljövänligt jämfört med vanlig kylanläggning.

– Här står vi på scen inför en publik från hela världen och får ta emot ett pris för det vi gör hemma i Helsingborg. Det känns mäktigt, roligt och framförallt uppmuntrade, utmärkelsen visar att både små och stora steg räknas i klimatarbetet, sa Gustaf Wiklund, Öresundskrafts styrelseordförande, enligt ett pressmeddelande.

I Helsingborg är tanken att traditionella, eldrivna kylmaskiner ska ersättas av centralt producerad fjärrkyla, framställd av bland annat havsvatten.

Några fördelar med fjärrkyla är att det ger minskad elanvändning och är fritt från oljud samt kemikalier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".