Benjamin Mehinagic matar fåglar
1 av 3
Benjamin Mehinagic matar fåglar som ett sätt att umgås med sin son. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Juma'a Naser matar fåglar
2 av 3
Juma'a Naser har matat fåglar i hela sitt liv och tänker fortsätta. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio.
Gatukontorets skylt mot fågelmatning
3 av 3
Gatukontorets skyltar har suttit uppe sedan i somras. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Malmö

Fågelmatare skeptiska till nya regler

2:11 min

Gatukontoret har spikat upp skyltar i Malmös parker som uppmanar till att aldrig mata fåglar i vattnet. Men alla fågelmatare är inte övertygade.

Benjamin Mehinagic står tillsammans med sin son vid vattenkanten med en påse bröd. Han omges av ett hundratal skrikande måsar som slåss om innehållet i påsen. Det här har alltid varit en av hans fritidssysselsättningar, berättar han.

Men 20 meter därifrån har Gatukontoret ställt upp en skylt. ”Släng aldrig mat till fåglarna i vattnet”, står det. Skylten har stått där sedan i somras. Då hittade parkskötarna plötsligt flera döda fåglar i parken.

Efter att ha undersökt saken slöt de sig till att måste ha att göra med att fåglarna förgiftats av alger när de ätit bröd som legat i vattnet. Dessutom ger det blötlagda brödet en falsk mättnadskänsla hos fåglarna, trots att de egentligen inte fått i sig någon näring.

Men Benjamin Mehinagic tror inte på det som står på tavlan.

– Jag har matat fåglar i nästan 30 år och jag har inte sett en enda som har mist sitt liv på grund av det. Malmö stad tar fel, säger han. 

Ytterligare en bit bort står Juma’a Naser och slänger bitar av gammalt pitabröd till en nästan lika stor flock måsar. För Juma’a och hans fru är detta ett sätt att använda brödet istället för att slänga det.

– Det är synd att kasta, det är bra om man matar fåglarna med det, säger han. 

Juma’a har inte sett skylten. Men precis som Benjamin Mehinagic säger han att han har matat fåglar i hela sitt liv och aldrig sett någon bli sjuk eller dö på grund av det.

– Det är inget fel med att mata fåglar, det är ingen fara, säger han.  

Kommer du fortsätta att mata fåglar? 

– Ja, absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista