Genrebild ensamkommande
1 av 2
Socialtjänsten måste lämna ut uppgifter till Migrationsverket enligt lagen. Foto: Jessica Gow/TT
Therese Persson, socialsekreterare i Ystad
2 av 2
Therese Persson, socialsekreterare i Ystad, tycker inte att hon har kompetensen att bedöma någons ålder. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Skåne

Åldersbedömningar försvårar för socialtjänsten

4:55 min

Migrationsverket kan häva socialtjänstens sekretess och begära in uppgifter om ensamkommande. Det skadar förtroendet och gör arbetet svårare, menar socialtjänsten i Ystad.

Anna Norberg är övertygad om att tonåringen hon är god man till är under 18 år. Men den bilden delade inte Migrationsverket. I mars i år skrevs han upp i ålder och behandlas nu som en vuxen. 

– Han flyttades från HVB-boendet till ett transitboende på Jägersro omgående. Han fick en säng i ett rum med sju andra vuxna, han var så rädd i det rummet att han gick ut och sov på gatan istället, säger hon. 

De hittade till slut en familj i Ystad som kunde ta emot honom. Där bor han idag.

Det bygger inte på kunskap och vetskap utan antaganden

När Anna Norberg tar emot i sitt hus i Skivarp har hon högar av papper och dokumentation om fallet. Och bland alla uppgifter var det en detalj hon särskilt fastnade vid. I beslutet om att skriva upp ungdomens ålder hänvisar Migrationsverket bland annat till uppgifter från socialtjänsten i Ystad.

Anna hajade till, hon och den ensamkommande ungdomen hade varit på många samtal där. Hon visste att socialtjänsten inte misstrodde att ungdomen var under 18 år. Dessutom hade de fått höra att allt som sades var skyddat av sekretess och inte skulle spridas vidare.

– Det var det första de sa. "Det som sägs i det här rummet stannar i det här rummet", det var så de uttryckte det, säger Anna Norberg. 

Det står i utlänningslagen att Migrationsverket, polisen och ett par andra myndigheter faktiskt har rätt att häva sekretessen och begära ut uppgifter från socialtjänsten. Men det hade de inte informerats om, menar Anna Norberg.

– Då ska man inte ge ungdomarna en känsla av att de är trygga i samtalen med socialförvaltningen, säger hon. 

När Migrationsverket krävde in information från socialtjänsten i Ystad svarade de att de inte hade någon information om killens ålder. Så svarar de 99 procent av gångarna, säger de.

Men Migrationsverket lyfte ändå fram uppgifterna från socialtjänsten i sitt beslut. Therese Persson som är socialsekreterare i Ystad, har reagerat på att de gör så.

– Det har kommit fram mer och mer nu på sista tiden att de gör så, säger hon. 

Therese Persson upplever det som att Migrationsverket lägger över en del av ansvaret på socialtjänsten när de avgör någons ålder, trots att socialen inte lämnat någon information i sitt svar.

För socialtjänsten skapar situationen ett dilemma. Å ena sidan måste de följa lagen. Men de är också beroende av att skapa förtroende hos ungdomarna för att kunna göra sitt jobb. Gruppen ensamkommande har ofta ett lågt förtroende för myndigheter till att börja med. När ryktet sedan sprider sig om att det man säger på socialtjänsten kan påverka asylutredningen blir det ännu värre.

– Det är en svår balans. I början tänker ungdomarna att vi har daglig kontakt med Migrationsverket, vilket vi absolut inte har. Det tar lång tid att bygga upp det förtroendet, säger Therese Persson. 

Men påståendet om att de inte skulle berätta att de kan behöva lämna ut uppgifter till Migrationsverket stämmer inte, enligt enhetschef Ulrika Persson. Det berättar de på första mötet, menar hon. 

Men bortsett från att förtroendet för socialtjänsten kan urholkas, tycker socialsekreteraren Therese Persson att det ligger långt från hennes expertis att bedöma ålder.

– Jag kan tycka att jag inte har den kompetensen, jag är inte utbildad för att bedöma någons ålder, säger hon. 

Anna Norberg, god man till ungdomen som skrevs upp i ålder, tycker inte att socialtjänsten ska vara en fredad zon där de ensamkommande inte ska behöva oroa sig för att andra myndigheter kan få reda på vad de säger.

– Jag tycker inte inte att just socialförvaltningen ska lämna ut uppgifter till andra myndigheter, speciellt inte när det har så stor påverkan på den enskildes liv, säger hon. 

Senare under dagen kommer Migrationsverket ge sin version och berätta varför de behöver uppgifterna från socialtjänsten i sina utredningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista