Niklas Marklund (t v) och Johan Undén, överläkare i Lund som är specialister på skallskador. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Niklas Marklund och Johan Undén, överläkare i Lund Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Lund

Skallskador - något som drabbar många

"En jättevanlig sökorsak till sjukvården"
4:04 min

Skallskador är ett problem som inte får den uppmärksamhet inom sjukvården som det förtjänar. Det tycker Johan Undén, överläkare och docent i Lund.

För väldigt många av oss får skallskador någon gång i livet, påpekar han. I en ny studie räknar med att en tredjedel drabbas innan de fyllt 25 av en skada som kräver sjukhusvård.

– Hos de minsta barnen är det klassiska att de ramlar från skötbord.

Sedan fortsätter det med fallskador, sportskador, skador orsakade av våld och trafikolyckor.

– Och hos äldre kommer vi tillbaka till fallolyckor, säger Johan Undén.

Han är en av dem som den här veckan är med på en stor kongress i Lund för sjukvårdspersonal som på olika sätt behandlar skallskador. Flera hundra personer, främst från de nordiska länderna, är där för att lära av varann. Och det är faktiskt det första mötet i sitt slag.

Niklas Marklund som är professor och neurokirurg i Lund forskar om akuta skallskador bland annat inom idrotten.

– De milda skallskadorna, hjärnskakningarna, är väldigt vanliga där. Och även om 90 procent tillfrisknar inom en månad så är det tecken på en hjärnskada. Och tio procent får kvarstående besvär, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".