Sara Leckner,  forskare inom medieteknikutveckling vid Malmö högskola. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Sara Leckner, forskare inom medieteknikutveckling. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Skåne

Forskare: Hyperlokala medier bidrar

3:53 min

De hyperlokala medierna kanske inte fullt ut kan ersätta traditionell journalistisk bevakning. Men de är nära sina läsare och kan bidra på många sätt till lokalsamhället, säger forskaren Sara Leckner vid Malmö högskola.

– De bidrar till mångfalden och för ut användarnas åsikter och nyheter om  bygden. Det stärker lokalsamhället och den lokala demokratin.

Sara Leckner pekar på att de allt fler hyperlokala medierna - alltså lokala nyhetssajter - använder sina läsare mer i produktionen än vad mer traditionella tidningar och radiokanaler gör. Det gäller allt från att bara komma med tips till att användarna skriver egna artiklar.

– Folk känner att de kan bidra med något. Och det här är en medverkan som de hyperlokala medierna vill ha ännu mer av, säger Sara Leckner som forskat kring vad som händer när de etablerade medierna drar sig undan från olika orter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista