Stadsbuss på Drottninggatan framför rådhuset i Helsingborg. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sverige Radio
Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Helsingborg

Helsingborg är årets kvalitetskommun

2:48 min

Helsingborg har utsetts till Sveriges kvalitetskommun. Helsingborg får priset för sitt fokus på brukare, vilket bland annat har lett till gott bemötande och hög tillgänglighet.

För att vinna det här priset krävs ordning och reda och tydlig struktur.

– Men minst lika viktigt har varit att skapa en kultur som uppmuntrar till nytänkande och skapar frihet för medarbetarna att kunna leverera kvalitet i mötet med invånarna, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

I juryn har ingått företrädare från Saco, Vision, Kommunforskning i Väst samt Kommunalekonomernas förening, Universitetet i Agder, NCC, Hypergene, Kvalitetsmässan och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Det är ett erkännande för alla våra 10 000 medarbetare som dagligen gör ett fantastiskt jobb med Helsingborgarnas bästa för ögonen, säger Palle Lundberg, stadsdirektör i Helsingborg.

Utdrag av juryns motivering:
”Helsingborg är en kommun som kännetecknas av öppenhet och en vilja till dialog med de som bor och verkar i Helsingborg. Kommunen arbetar med tydligt fokus på brukare, vilket exempelvis yttrar sig genom en hög tillgänglighet och ett gott bemötande."

Kvalitetsmässan arrangeras av Svenska Mässan i samverkan med Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting och SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista