Helsingborgaren Jan Dexhake som sitter vid ett skyltfönster i centrala Helsingborg.
1 av 2
Jan Dexhake gillar sin stad. Bästa staden, säger han. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Krögaren Arthur Wiskowski på sin restaurang i Helsingborg
2 av 2
Arthur Witkowski är förvånad över all hjälp de fått av kommunen när de öppnade sin restaurang. Foto: Anna Hanspers/Sveriges radio
Helsingborg

Helsingborgarna uppskattar kvaliteten

"Firar i mitt hjärta"
2:17 min

Helsingborg knep utmärkelsen Årets kvalitetskommun. Och bland de helsingborgare vi pratat med hörs lite kritik, men mest ros, till staden.

– Det kan jag tänka mig för varje gång vi haft med kommunen att göra har vi upplevt att de vill hjälpa och inte stjälpa, säger Arthur Witkowski på sin restaurang med viss förvåning i rösten.

–  Ja, faktiskt, för innan fick vi alltid höra att det var omöjligt med bygglov och med miljö och hälsa men så träffade vi dem, och det var fantastiskt.

Ute på stan sitter Jan Dexhake som också är nöjd att Helsingborgs kommun fått en utmärkelse - även om  han inte visste om det.

– Jag firar det i mitt hjärta för jag tycker det är bästa staden i Sverige, säger han.

Öresund och närheten till Danmark är det bästa med Helsingborg, tycker han. Men frågan är hur han själv blivit bemött i kontakt med stadens företrädare?

– Jag får säga att det har varit bra.

Helsingborgaren Sara säger att hon tycker det behövs fler bostäder men också att hon tycker förbättringar gjorts vad gäller information till nyinflyttade.

På Stortorget träffar vår reporter Lars Hennéus på promenad med sina hundar.

– Jag ställer mig frågan hur man mäter kvalitet i en kommun, och med tanke på hur mycket som skrivs på insändarsidor kan man ju fråga sig om Helsingborg är den bästa. Men jag trivs med att bo här, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".