Den 24-årige malmöbon kränkte sin flickvän medan han filmade.
Den 24-årige malmöbon kränkte sin flickvän medan han filmade. Foto: Robin Haldert / TT
Malmö

Våldtäktsåtalad filmade kränkningar – frias

2:47 min

Den 24-årige malmöbon kränkte sin flickvän medan han filmade – därefter ska han ha stängt av mobilkameran och våldtagit kvinnan. Nu friar tingsrätten mannen från våldtäktsanklagelserna.

Rätten menar att det inte kan uteslutas att kvinnan ville ha sex, även efter att hon blivit kränkt av mannen. 

– Jag tycker att man har kommit fram till en felaktig slutsats när det gäller ansvarsfrågan, det har mycket att göra med att man inte, som jag ser det, värderat deras uppgifter korrekt utifrån hur deras berättelser ser ut och hur den övriga bevisningen ser ut, säger kammaråklagare Tanja Johansson som nu kommer att överklaga domen.

Det var i somras som mannen fick sin flickvän att medverka i flera filmsekvenser där hon, på order av honom, bland annat talade nedvärderande om sig själv.

Man har inte, som jag ser det, bedömt henne som mer trovärdig än den tilltalade.

På filmerna, som finns med i bevisningen, syns kvinnan säga att hon är en hora och på en av filmsekvenserna syns det att kvinnan gråter. Ytterligare en filmsekvens visar hur 24-åringen fyller på ett glas vatten från lägenhetens toalettskål och ger kvinnan att dricka. Strax efter detta ska mannen tvingat kvinnan till sex.

Själv hävdar han att samlaget var frivilligt och enligt tingsrätten står ord mot ord, en utgångspunkt som inte är helt ovanlig i våldtäktsmål. Men i det här fallet finns det alltså teknisk stödbevisning i form av mobilfilmerna, som ger en bild av hur situationen såg ut i direkt anslutning till det påstådda övergreppet.

Kammaråklagaren Tanja Johansson är kritisk till att rätten inte tagit mer hänsyn till just detta.

– Man har inte, som jag ser det, bedömt henne som mer trovärdig än den tilltalade och det har helt enkelt blivit så att man bara ser det som en ord mot och situation och ogillat åtalet på det, istället för att värdera de inblandades uppgifter och då se på de uppgifterna i ljuset på den övriga bevisning som finns.

[Hennes berättelse] har man inte värderat i domen överhuvudtaget.

I domen skriver rätten följande: "Det kan framstå som osannolikt att NN efter den förhörssituation hon utsattes för av X kort därefter frivilligt tog initiativ till sex med honom på sätt X uppgett. Mot bakgrund av parternas långa sexuella relation och den ambivalens NN uppenbarligen kände i förhållande till X kan det emellertid inte uteslutas."

– Nej, hennes uppfattning är att hon tydligt har klargjort för den tilltalade att hon inte vill ha sex med honom och att han har förstått detta. Den berättelsen har man inte värderat i domen överhuvudtaget. Att man också har skrivit in att tvång inte föreligger om en målsägande fritt väljer att göra något som är henne emot, kan jag inte se någon anledning till att skriva i det här fallet, säger Tanja Johansson.

Den 24-årige mannen frias alltså från misstankarna om våldtäkt och även olaga hot och bedrägeri. Han döms dock till dagsböter för dataintrång efter att han loggat in på kvinnans mobiltelefon och raderat innehållet på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista