Nedriven kontaktledning norr om Lund. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT.
Skåne

Pågatåg evakuerades utanför Lund

0:36 min

En nedriven kontaktledning ställde till det i den skånska tågtrafiken under kvällen. Och flera hundra personer på ett stillastående pågatåg norr om Lund fick vänta länge på evakuering.

Det var strax efter klockan 17 som ett pågatåg blev stillastående vid Stångby norr om Lund sedan en kontaktledning rivits ned.

– Tåget är rätt fullt. Flera hundra personer är ombord. Men tågvärden säger att det är lugn stämning på tåget, berättar Magnus Wikforss på Skånetrafikens presstjänst.

– Nu har man jordsäkrat runt tåget och ska påbörja evakueringen när som helst, sa han strax före halv åtta på onsdagskvällen.

Ändå dröjde det flera timmar till innan de upp emot 400 resenärerna äntligen fick lämna tåget och åka buss in till Lund.

En del tåg är inställda på Södra stambanan mellan Malmö och Hässleholm till följd av det här felet. Andra leds om eller ersätts med buss.

– Det är ju dubbelspår på sträckan, så ett spår kan användas, säger Magnus Wikforss.

Inte förrän på torsdagsmorgonen kommer felet att vara helt avhjälpt och trafiken rulla normalt igen, enligt Trafikverkets prognos.

Runt halv tio på kvällen stoppades också tågtrafiken mellan Köpenhamns flygplats Kastrup och Hovedbanegården efter en olycka vid Örestads station, något som också kan skapa förseningar i Skåne. Det var oklart hur länge problemen där skulle kvarstå. Resenärerna hänvisades istället till Metron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista