Man ligger på en brits och ovanför en strålbehandlingsmaskin.
Cancer blir allt vanligare i södra Sverige. Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Skåne

Cancerfallen ökar i södra Sverige

Drygt 240 personer i södra Sverige får en cancerdiagnos varje vecka. Det visar ny statistik från Regionalt Cancercentrum Syd.

I dagarna blir statistiken för cancerinsjuknande i södra sjukvårdsregionen under 2016 färdig. Ansvaret har Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd).

Under 2016 fick drygt 12 750 individer i Södra sjukvårdsregionen en cancerdiagnos. Av dessa var 73% bosatta i Skåne, 10% i Kronoberg, 9% i Blekinge och 8% i södra Halland.

I absoluta tal är det en ökning med drygt 360 individer jämfört med året innan och innebär att drygt 240 personer i södra Sverige får en cancerdiagnos varje vecka. Under 2016 ökade sjukdomen med nästan tre procent jämfört med året innan.

Vissa cancerformer minskar, andra ökar jämfört med föregående år. Till exempel är ökningen av hudcancer fortsatt stor.

Prostatacancer var, i likhet med föregående år, den vanligaste cancerdiagnosen.

Att allt fler blir äldre i befolkningen är huvudförklaringen till de ökande siffrorna, men många former av cancer kan förhindras genom till exempel rökstopp, bra kost, motion, minskad solning och kontroller för förstadier till cancer, konstaterar Cancercentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista