Hällregn över Öresundståg på stationen i Lund. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Hällregn över Öresundståg på stationen i Lund. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skåne

Trafikverket lovar smidig pendling – trots omfattande ombyggnad

4:11 min

Tågsträckan mellan Malmö och Lund drabbas av nerrivna kontaktledningar, signalfel, växelfel – och nu väntar en skånsk vinter och sex års banarbete. Men Trafikverket avfärdar frågar om tågkaos.

Så sent som igår ställde en nerriven kontaktledning till det och 400 passagerare fick evakueras från ett stillastående pågatåg norr om Lund. Nu inleds dessutom ett omfattande arbete som påverkar trafiken. 

Det är södra stambanan mellan Malmö och Lund som byggs ut från två till fyra spår, för att öka kapaciteten och göra järnvägstrafiken mindre känslig för störningar. Arbetet kommer pågå i sex år.

– Det kommer absolut inte bli sex år av kaos. Kraven vi har på oss är att tågen ska gå i tid och att resandeutbytet ska fungera – det här ska snarare bli bättre, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektchef på Trafikverket.

Anledningen till att han hoppas på smidig pendling i sydvästra Skåne är att man bygger upp två tillfälliga spår vid sidan av byggarbetet. När allt sedam är klart och man slipper de gamla kontaktledningarna och växlarna så ska de många långa förseningarna bli betydligt färre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista