Irene Jakobsson på sydsvenska medicinhistoriska sällskapet.
Det är ingen riktig röntgenmaskin de står framför, Mats Engström, intendent på Kulturen och Irene Jakobsson på sydsvenska medicinhistoriska sällskapet. Foto: David Richter/SR Malmö
Lund

Röntgenkikare och döda hemligheter

Intendenten: Hemligheternas tid var förbi
3:57 min

Det är drygt 100 år sedan fysikern Wilhelm Conrad Röntgen upptäckte att man kunde skicka strålar som kunde passera genom kroppen – och därmed uppfann röntgenbilden. Nu öppnar en utställning om teknikens historia på Livets museum i Lund.

En av de första röntgenmaskinerna som visades i Sverige presenterades på den nordiska industri- och slöjdutställningen i Malmö – redan sommaren 1896. Och under röntgenmaskinens barndom var det inte bara de hisnande möjligheterna som det snackades om.

– Framför allt diskuterade man farorna med att se genom kvinnornas kläder. Exempelvis gjorde företag i London reklam för att de sålde röntgentäta underkläder, säger Irene Jakobsson på sydsvenska medicinhistoriska sällskapet.

Följ med när vi besöker utställningen, som öppnar på söndag 19 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".