Aktivister försöker förhindra sådd

På tisdagsmorgonen omhändertog polisen två Greenpeaceaktivister i samband med att de försökte stoppa Svalöf Weibull att så genförändrad raps på en åker utanför Svalöv.
Greenpeace har varit på plats i flera veckor, för att stoppa grödorna vars pollen man menar kan sprida sig och idag tog företaget polisen till hjälp för att kunna så. - De kom in här i morse vid halvsjutiden med stora grävmaskiner, traktorer och de så kallade harvarna för att preparera fälten för sådd. Då gick Greenpeaceaktivisterna in och satte sig i vägen och lyckades fördröja det hela en stund, säger Pernilla Svenberg som är kampanjledare för Greenpeace. Sedan kom insatsstyrkan från polisen och avvisade aktivisterna en efter en. Polisen har även omhändertagit två personer som senare släpptes. Greenpeace har funnits på plats under fyra veckor och genomfört ett flertal uppmärksammade aktioner. - Det är för att stoppa dem så länge det bara går. Sedan är det ju tyvärr så att företaget idag har bestämt sig för att skicka in polisen och det går ju till en viss gräns. Vår tanke var ju att vi skulle stanna här tills det blev för sent för dem att så, säger Pernilla Svenberg. Svalöf Weibull som har velat föra en dialog med aktivisterna från Greenpeace men hävdar att Greenpeace inte har varit intresserade. - Jodå, vi har pratat med dem ett flertal gånger. Vi har varit och hälsat på dem och de har varit och hälsat på i vårt mobila kontor här. Nu är det ju så att vi har två väldigt olika ståndpunkter så att jag tycker nog att vi har fört en delvis dialog i alla fall. Men vi har vi har också lagt fram vårat krav på att de skall sluta med att sätta ut genmanipulerade organismer i naturen, säger Pernilla Svenberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista