Patrik Jönsson (SD).
1 av 2
Patrik Jönsson (SD). Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Hässleholm.
2 av 2
Det var väljarna som lade grunden för alla turer i Hässleholms politik, genom att rösta fram en mycket delikat mandatfördelning i fullmäktige. Foto: Odd Clausen.

SD-budget antagen i Hässleholms kommun

1:37 min

Den turbulenta kommunpolitiken i Hässleholm har i veckan tagit ännu en överraskande vändning.

Kommunstyrelsen antog nämligen Sverigedemokraternas budgetförslag för 2018.

– Man skulle kunna se det som en milstolpe för Sverigedemokraterna. Mig veterligt har vi inte varit huvudförslag till budget i kommunfullmäktige någonstans tidigare, säger Patrik Jönsson (SD).

Sverigedemokraternas budgetförslag innehåller en rad satsningar, men också markeringar på invandringsområdet, till exempel att Hässleholm ska vägra ta emot de flyktingar som anvisas till kommunen.

– Ja, det stämmer. Ingenting är gratis, och vi gör ju satsningarna genom att kraftigt skära i dels administrationen men även på invandringen, där vi menar att Hässleholm klarar inte mer här. Vi vill helt enkelt stänga portarna till Hässleholm för asyl- och anhöriginvandrare, säger Patrik Jönsson.

Fast vilken budget som ska gälla i Hässleholm 2018 är det kommunfullmäktige som avgör så det lär bli ännu en dramatisk föreställning i den politiska såpan Hässleholm 27 november.

Att Sverigedemokraternas förslag kunde vinna i kommunstyrelsen beror på två saker: att SD med stödparti är större än kommunledningen med moderater, kristdemokrater och liberaler. Och att de rödgröna – som är störst men inte tillräckligt stora för att kunna styra Hässleholm – inte presenterat sitt budgetförslag än och lade ned sina röster. Därför vann Sverigedemokraterna den här ronden.

Vad som händer i kommunfullmäktige, där mandatfördelningen verkligen inbjuder till rävspel, återstår att se. Men Patrik Jönsson betvivlar att Sverigedemokraternas förslag vinner även där.

– När det väl kommer till fullmäktige tror jag inte att vi kommer att få igenom budgeten, det tror jag inte. Men med tanke på framför allt alliansens svängningar, så borde det vara så att man även där borde vilja skära i invandringen och invandringens kostnader, säger han.

 Så du vågar inte hoppas att ert förslag verkligen ska gälla i Hässleholm 2018?

 – Jag vågar hoppas, men jag tror inte det är det mest sannolika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista