En järnvägsstation och två stora tågset med ånglok som väger ett ton vadera har byggts upp framför Tivolis utomhusscen. Foto: David Richter/Sveriges Radio
1 av 2
En järnvägsstation och två stora tågset har byggts upp framför Tivolis utomhusscen. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Torben Plank, informationsdirektör på Tivoli i Köpenhamn. Foto: David Richter/Sveriges Radio
2 av 2
Torben Plank, informationsdirektör på Tivoli. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Köpenhamn

Järnvägstema på årets Jul i Tivoli

På lördag, 18 november, slår nöjesparken Tivoli i Köpenhamn upp portarna för julsäsongen för 24:e året. I år är temat järnväg.

Jultemat fyller den öppna platsen framför Tivolis utomhusscen. Där det förra året fanns en alpby, finns i år ett järnvägsområde som ska föra tankarna tillbaka till tiden när järnvägen var det nyaste nya i Danmark och Europa. 

– Vi har byggt en stor järnvägsstation och två ånglok som står på spår 1 och spår 2. Och vi har en rad bodar, som är byggda som tågvagnar, säger Tivolis design director Jacob Helenius.

Förutom jultemat håller Tivolis vanliga attraktioner öppet. Nytt för i år är också att Tivoli har öppnat en foodhall med 20 serveringar. Och årets föreställning i Tivolis konsertsal blir musikalen Elf.

Jul i Tivoli blir allt viktigare för den danska nöjesparken. Förra året hade parken knappt en miljon besökare under julsäsongen av totalt 4,6 miljoner. Nöjesparken har tidigare fått kritik för att man släpper in för mycket folk, vilket gör att det kan bli långa köer.

– Vi följer ju de säkerhetsföreskrifter som finns för hur många besökare vi får ta in men det är klart att det är många som kommer hit och det kan bli trångt, säger Torben Plank, informationsansvarig. Söndagar och början på veckorna är det mindre trängsel än på lördagar konstaterar han.

Fyra säsonger på Tivoli

För ett par år sedan deklarerade Tivoli att parkens ambition är att hålla öppet så stor del av året som man kan. Vid sidan av de tre nuvarande säsongerna, sommar, halloween och jul så öppnar parken efter årsskiftet även Vinter i Tivoli för första gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".