Philip Sandberg (L), oppositionsråd i Lund. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
1 av 3
Philip Sandberg (L), oppositionsråd i Lund. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Lundaborna Viking Stjernfeldt, Maya Öste, Emma Olsson och Dido Stadler. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 3
Lundaborna Viking Stjernfeldt, Maya Öste, Emma Olsson och Dido Stadler. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Nejad Muhammad flydde till Sverige från Syrien, idag bor han i Lund med familjen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
3 av 3
Nejad Muhammad flydde till Sverige från Syrien, idag bor han i Lund med familjen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Lund

Det går trögt för Lund att ta emot nyanlända

Philip Sandberg (L): "De har agerat i panik"
3:28 min

Lund är en av de kommuner som fortfarande inte tagit emot en stor del av de nyanlända som anvisats till kommunen. Det rödgröna styret skyller på bostadsbrist men oppositionen tycker att styret har agerat för långsamt.

 – När man väl har reagerat så gör man det i panik med storskaliga inköp av bostadsrätter, det är inte rätt lösning. Det ger helt felaktiga signaler, både till den som är nyanländ och till samhället i stort, Philip Sandberg (L), oppositionsråd i Lund.

Hur borde man gjort istället då, konkret?

– Dels borde man börjat betydligt tidigare när stora flyktingströmmar kom till Sverige hösten 2015 och dels förbereda för att kommunen skulle behöva öka sitt mottagande.

Sämst i landet

Philip Sandberg tycker att det rödgröna styret borde ha byggt modulbostäder, byggt om kontorslokaler och uppmuntrat privatpersoner att hyra ut betydligt tidigare för att kunna tackla dagens bostadsbrist.

Med cirka 100 nyanlända kvar att ta emot i år är Lund en av de kommuner i Skåne och hela landet som är sämst på mottagningen av nyanlända med uppehållstillstånd. Nästa år ska Lund dessutom ta emot flest nyanlända personer av alla skånska kommuner, drygt 350, som anvisats av Migrationsverket. Sedan tillkommer familjeanknytningar, nyanlända som själva väljer att flytta till Lund och ensamkommande som fått uppehållstillstånd.

Tillbakavisar kritik

Trots det tuffa läget håller kommunstyrelsens ordförande, Anders Almgren (S) inte alls med om oppositionens kritik.

– Aldrig så snabbt har Lunds kommun kunnat öka bostadsbyggandet som under oss. Det är flera hundra fler lägenheter som byggs årligen än när Philip Sandberg var med och styrde Lund. Så att vi agerat långsamt kan jag inte hålla med om, det är en direkt osanning, säger Anders Almgren.

Han slår också ifrån sig kritiken om att kommunen köper bostadsrätter i stor skala för att få fram bostäder till nyanlända och understryker att de som bor i lägenheterna inte får ta över dem.

– Jag tror att det senaste jag har sett är att det var tre stycken, det kan möjligtvis vara några fler i dag, säger Anders Almgren.

Kommer ni köpa fler än de här tre eller fyra stycken som du hänvisar till?

– Det vet jag inte hur den planeringen ser ut nu.

Liberalerna står på sig om att det handlar om många bostadsrätter och hänvisar till det rödgröna styrets investeringsplan som klubbades i somras där 75 miljoner öronmärkts till bostäder för flyktingar och andra behövande tre år framåt.

Tvivel bland Lundabor

Lundabon Bengt Persson tror att det är en svår uppgift för kommunen att ta emot nyanlända.

– De ska få jobb. De ska lära sig svenska och få jobb. Vi behöver invandring, det är så jag ser på det.

Hur ser du på att Lund inte kunnat ta emot det antal de skulle ha gjort under året?

– Det är inte lätt att ta emot hur mycket som helst heller.

Dido Stadler tror att bilden av Lund kan påverkas negativt.

– Jag tror att konsekvenserna kan bli att Lund uppfattas som en ovälkomnande, otillräcklig plats att komma till för det här handlar inte om att det ska vara snygga bostäder på attraktiva platser, det handlar om att folk ska få en plats att leva på med skäliga villkor och förutsättningar.

Nejad Muhammad som flytt till Sverige från Syrien och bor i Lund sen ett år tillbaka känner sig välkommen. Nu bor han med sin familj och hoppas på att hitta jobb när den så kallade etableringsplanen är över.

– Maybe after one year I will be working.

Befarar bostadssegregation

Den uppkomna situationen i Lund kan leda till att det växer fram nya segregerade bostadsområden i Lund, befarar oppositionsrådet Philip Sandberg. Kommunalrådet Anders Almgren blundar inte heller för risken, även om han har en ljus syn på framtiden.

– Det här med segregationen har Lund alltid varit bra på och det ska vi vara fortsätta vara men visst är det en utmaning, säger Anders Almgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".