Marilyn Pettersson åkte från Malmö till Göteborg för att rösta i det chilenska valet.
1 av 3
Marilyn Pettersson åkte från Malmö till Göteborg för att rösta i det chilenska valet. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
Pablo Fuentes Espinosa tycker att det är viktigt att kunna rösta i valet.
2 av 3
Pablo Fuentes Espinosa tycker att det är viktigt att kunna rösta i det chilenska valet. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
Här står namnen på de olika presidentkandidaterna.
3 av 3
Här står namnen på de olika presidentkandidaterna. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
Politik

Malmöbo deltar i chilenskt val

0:45 min

Idag ska en ersättare till Michelle Bachelet väljas och för första gången kan chilenare som bor i Sverige åka till Göteborg eller Stockholm för att göra sin röst hörd.

Det är första gången sedan 1973 som chilenska medborgare som bor utomlands får rösta i Chiles val. Det är på konsulatet som ligger på Kaserntorget i Göteborg som vallokalerna hålls öppna under söndagen. En av de som är på plats för att rösta är Marilyn Pettersson.

– Det betyder mycket för jag vet vad det betyder att inte kunna rösta, så jag vill inte missa tillfället att lägga min röst, säger Marilyn.

Det finns även representanter på plats som representerar olika presidentkandidater, Pablo Fuentes Espinosa representerar presidentkanditaten Alejandro Gullier.

– Det är ett historiskt val för chilenare som bor utomlands. Det är otroligt viktigt, för även om vi bor här så har vi våra rötter i Chile, säger Pablo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista