Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT bild
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT bild
Skåne

SMHI varnar för plötslig ishalka i Skåne

Caroline Weidbo på SMHI: "Kyligare väder väntas de kommande dagarna"
1:15 min

SMHI varnar för plötslig ishalka i Skåne och andra delar av södra Sverige i takt med att temperaturen sjunker i eftermiddag och i kväll.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka under eftermiddagen och kvällen.

– Vi har ett område med mestadels regn men det kan förekomma inslag av blötsnö också i inre Skåne. Temperaturen kommer falla snabbt både i luften och på vägytan. Med tanke på att det är så blött så är det väldigt stor risk för ishalka, säger Caroline Weidbo, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar även för kuling i bland annat Öresund och delar av Östersjön. En segelbåt gick på grund vid Sibbarp i Malmö. En person fanns ombord, men ska ha tagit sig i land själv och sen fått sjukhusvård.

Trafikverket uppmanar de som ännu inte satt på vinterdäck att göra det.

– Framförallt i södra Sverige är det väldigt många våta vägbanor som kommer att frysa på i natt och även vara kalla imorgon. Så det kan bli ishalka och man bör tänka på att ha bra vinterdäck eller att ta det väldigt försiktigt i trafiken, säger Baisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Räddningstjänsten Syd uppmanar allmänheten till stor försiktighet om man ger sig ut på vägarna under kvällen och morgonen. Man bör tänka på  att ta det lugnt, hålla avstånd och ha vinterdäck på bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".