EU- och handelsminister Ann Linde
EU- och handelsminister Ann Linde meddelade att antingen Milano eller Amsterdam får EU-myndigheten. Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU:s läkemedelsmyndighet hamnar varken i Stockholm eller Köpenhamn

Korrespondent Jan Andersson: Stockholm och Sverige har inte gått vidare
1:15 min

Region Skåne har stöttat Köpenhamns kandidatur, men både den svenska och danska huvudstaden har slagits ut.

Varken Stockholm eller Köpenhamn får ta över EU:s läkemedelsmyndighet Ema när den flyttas från London i och med brexit.

Milano och Amsterdam gör upp om myndigheten.
När EU-ländernas ansvariga ministrar gjort sin första insats i eftermiddags läckte resultaten snabbt ut från möteslokalen i Bryssel.

Milano, Amsterdam och Köpenhamn går vidare till omgång två, berättades bland annat från danska diplomatkällor. Stockholm är därmed utslaget.

I andra omgången fick sedan även Köpenhamn tacka för sig då de italienska och nederländska buden fick flest röster — tolv respektive nio, enligt källor från mötet. Köpenhamn fick nöja sig med fem röster, medan ett land ska ha lagt ned sin röst.

För Sverige hjälpte det inte att EU- och handelsminister Ann Linde röstade på det svenska budet.

– Det är en hemlig omröstning och av respekt för alla andra länder kommer jag inte att berätta hur vi kommer att rösta — mer än att vi kommer att rösta på oss själva i första rundan med tre poäng, naturligtvis, sade Linde på väg in till mötet i morse.

Enligt uppgifter inifrån mötet ska Stockholm ha stannat på sjätte plats i den första omgången, slagna även av fyran Bratislava och femman Barcelona.

Omröstningen har föregåtts av intensivt kampanjande från de länder som kämpar om att få ta över Ema, när myndigheten måste flytta från London i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU.

Ann Linde såg på förhand Stockholm som en av toppkandidaterna.

– Förhandstipsen är ju att det finns ett antal länder som har såpass bra bud att det kan bli en sömlös övergång. Och i tipsen ingår ju Stockholm, men också länder som Österrike, Italien, Frankrike, Danmark och Nederländerna till exempel, sade Linde.

I Danmark — och även i södra Sverige — var å andra sidan optimismen för Köpenhamn hyfsat befogad, även om det inte räckte ända fram.

– Vi har försökt att skapa och har skapat allianser. Vi går inte in i det här utan att känna en känsla av att vi är på god väg. Men det är inte detsamma som att säga att vi kommer säkert i mål. Mycket kan hända här till slut, sade danske utrikesministern Anders Samuelsen på väg in.

Från början fanns 19 länder med i kampen. Åtta kämpar i sin tur om bankmyndigheten Eba, som också ska få nytt säte i dag.

Från flera länder, inte minst bland de nyare medlemsländerna i Öst- och Centraleuropa, trycks det på om att EU:s myndigheter bör fördelas mer rättvist mellan olika länder och regioner.

Sverige betonar i sin tur intensivt den så kallade "sömlösheten" — att nästa stad kan ta över från London på ett så smidigt sätt som möjligt.

– Jag tänker framför allt att man ska kunna flytta över hela verksamheten utan att det blir några störningar i den, för i slutändan handlar det om patientsäkerhet och till och med om liv och död. Det är en så otroligt viktig fråga som vi har att ta ställning till och därför kan vi inte bara säga att nu är det den eller dens tur, sade Linde i Bryssel.

Processen i Bryssel omges av stort hemlighetsmakeri. Hur ministrarna röstar är hemligt och kommer inte att visas upp efteråt. Röstsedlarna kommer till och med att förstöras.

Det gillas inte av diverse öppenhetsaktivister.

– Det här är inte den typ av öppet beslutsfattande som vi förväntar oss i en modern demokrati. Vad vi vet har det inte gjorts så här förut i (minister)rådet och det faktum att det införs nu gör oss oroliga, sade Helen Darbishire från organisationen Access Info Europe nyligen till nyhetssajten EU Observer.

– Vi hade önskat ett mer transparent sätt att göra det här, konstaterade även Ann Linde i morse.

Röstandet sker i omgångar. I slutrundan mellan Milano och Amsterdam gäller det helt sonika att få flest röster.

Om det ändå är oavgjort — till exempel om något land väljer att inte rösta alls — blir det lottning som får avgöra var myndigheten hamnar.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".